Basilika
Basilika
Basilika Ocimum basilicum
Beskrivning: Ettårig ört, c:a 20 -40 cm hög, kan odlas på balkong, i kruka och på friland. Vanlig grön basilika har lysande gröna blanka blad, som sitter parvis på stjälken. Blommar med vita / rosa blommor, som sitter i flockar runt stjälkens topp. Mycket intensiv doft.
Det finns även rödbladig basilika (Dark Opal och Rubinbasilika) , Citronbasilika Ocimum citriodorum, Kanelbasilika och Anisbasilika. Många former av basilika förekommer i olika delar av världen. Hos oss finns också fler arter och sorter tex småbladig basilika.
Växtplats/odlingstips: Basilika odlas lättast i kruka. Den går utmärkt att odla i fönstret eller på balkongen. Sås från frö eller köps som färdig planta. Basilikan kräver mycket vatten och trivs utmärkt i sol. Vill ha näringsrik, väldränerad men fuktighetshållande jord. När den börjar blomma bör den toppas, eftersom blomning tar kraft och växten börjar vissna efter att den har blommat. När basilika toppas grenar sig stjälken.
Skörd och användning: Basilikan är bäst när den är färsk men den kan också frysas genom att mixa lätt med olivola innan infrysning. Skörda den gärna genom att toppa stjälkarna, eftersom de då delar sig. Använd bladen i pastarätter, på smörgåsen och som garnering. En vanlig användning för basilika är pesto. Placerad i ett fönster håller basilkaplantan flugor borta.
Naturläkemedel: Bra mot matsmältningsbesvär och motverkar illamående. Ät bladen färska eller använd i matlagningen.
Eterisk olja: Basilika både stärker nerverna och klarnar huvudet. Är därför utmärkt vid mental trötthet eller vid koncentrationsbehov. Doften anses stärka den ängsliga och obeslutsamma personligheten. Den ger styrka för att möta rädslor och oro. Inom aromaterapi använder man oljan för dess värmande och stimulerande effekt. Ex. vid kramper, förkylningar, svullnader. Används försiktigt då det är en kraftfull olja. Oljan kan användas på getingstick.