Brännässla

   

Brännässla Urtica dioica

Beskrivning: Flerårig ört som kan bli meterhög. Har spetsiga lite ovala, tandade blad som är täckta med brännhår. Växer i de flesta jordar.

Användning: Späda vårskott, toppskott kan blandas i sallad, kokas till soppa eller bryggas till te. Man kan också använda nässlor för att färga ullgarn som då ger en gulgrön färg. Till mat så plocka i första hand toppskotten. Hela växten är stärkande eftersom den tillgodogör sig så många näringsämnen ur jorden. Torka toppskott och använd under vinterhalvåret pulveriserat i te, blandat i juice eller med din morgonmüsli. Pröva också att göra nässelpesto, vilken passar bra till fisk. Se under Läckra recept, smårätter.

Naturläkemedel: Avkok är urindrivande och hjälper magen. En dryck på våren av färska nässlor är allmänt stärkande och rensar kroppen. Nässlornas näringsinnehåll är stort. Nästan alla viktiga mineraler inkl järn finns med, liksom vitamin A och C.

Eteriska oljor: Nässla finns inte som eterisk olja däremot som örtextrakt vilket mer är koncentrerad nässla i droppform.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)